home healing het 'gesprek' mogelijkheden en tarieven cursus ervaringen over mij links en tips contact

 paarden vertellen

paardenwelzijn

paardenmeisje

spelende paarden

 


Links en tips

Paardenpodcast!

Wat hebben paarden ons te leren? 
Hoe werkt telepathie eigenlijk?
Kun je het zelf leren?
Hoe kwam ik er bij om dit werk te gaan doen?
Hoe ga ik er mee om als anderen er 'iets van vinden'? 
Daar vertel ik over tijdens de podcast van Horse in Mind waar ik te gast was. Horse in Mind is een kennisplatvorm over paardenwelzijn met dus o.a. een paardenpodcast. 
Je kunt hier de podcast te beluisteren. 
En leuk als je me laat weten wat je ervan vindt!


Een heel goed doel: Brooke Hospital
Voor veel werkpaarden en ezels in landen als India en Egypte is het leven zwaar. De eigenaren van de dieren zijn arm. Zij zijn druk met overleven en hebben geen aandacht voor hun paard of ezel. Brooke Hospital for Animals trekt zich het lot van deze dieren en mensen aan. Met een netwerk van eigen mobiele teams en dierenklinieken geeft Brooke gratis diergeneeskundige hulp en voorlichting over dierenwelzijn. Door de leefomstandigheden van werkdieren te verbeteren, helpt Brooke ook de straatarme mensen die voor hun levensonderhoud van de dieren afhankelijk zijn. Onze dierenartsen en hulpverleners helpen jaarlijks honderdduizenden dieren.
Voor meer informatie: www.brooke.nl

Je kunt Stichting Brooke Hospital for Animals uiteraard ook steunen door middel van een eenmalige gift.
Deze kun je overmaken op bankrekening ING 55.68.671, ten name van St. Brooke Hospital, Amsterdam, onder vermelding van "eenmalige gift".

Jaarlijks wordt er een percentage van de winst van de onderneming ‘Dierencommunicatie en healing Symone Ottevangers’ geschonken aan Brooke Hospital.


Al heb je geen flauw benul; je dier leest jou de hele dag en zendt telepathisch informatie naar je. Dat is hun manier van communiceren, ook onderling.
Denk je opeens; ‘ik moet z’n drinkbakje nog even bijvullen’ dan is er een grote kans dat hij jou dat de hele tijd ’vertelt’. Dieren zijn er meester in om zich aan te passen aan ons; ze snappen al snel dat wij niet zo gevoelig en bedreven zijn in het communiceren,  dus passen ze zich aan. Geluidjes maken, duidelijke gezichtsuitdrukkingen, bewegingen met hun poot / been of hoofd; alles om je aandacht te krijgen.

Eerste levensbehoefte
Eten is het allerbelangrijkste voor de meeste dieren. Logisch, eten is overleven en meestal zijn ze hiervoor afhankelijk van ons. In elk consult komt er wel iets over het eten: meer!, lekker, niet lekker, meer wortels, liever vissmaak en had ik ‘meer!’ al genoemd?

Het woord ‘niet’
Een dier leest dus je gedachten. Maar hij herkent het woordje ‘niet’ niet!
Als jij denkt aan de hond die niet op de bank mag zie je hem voor je op de bank. En hij doet graag wat je wilt, dus gaat braaf op de bank. Als jij tijdens het paardrijden denkt: als hij maar niet schrikt in die hoek…dan denkt het paard: er is iets met die hoek, even opletten! En hij gaat kijken en wordt alert. Jij spant je spieren dan onbewust aan en hij denkt: er is echt iets aan de hand want zelfs zij/hij vindt het eng! Zo kan je samen in een spiraal komen. Je kunt jezelf inprenten dat het in de bak/ring altijd veilig is en dat jullie overal langs komen. Ontspan, houd een ‘wijde’ blik; zodra je focust op een voorwerp/ hoek merkt het paard dit en is gealarmeerd. Dit vergt wel wat van jezelf, maar het is de moeite waard om te oefenen.

De kracht van je gedachten
Interessant; onze hersenen kennen het woord ‘Niet’ ook niet! Als je denkt in de trant van: als er maar niet dit of dat gebeurt, schenk je daar aandacht en dus energie aan. De kracht van je denken, positief of negatief, is onnoemelijk groot!
Formuleer en visualiseer daarom wat je wel wilt en focus je daarop. Je kunt dit inzetten in de omgang met je dieren of in je training. Maar ook in je werk en relaties, eigenlijk in je hele leven. Probeer het eens en je zult verrast zijn!


Paardentips
De wensenlijst van paarden is niet zo heel groot. Ik zal de belangrijkste algemene wensen die ik als dierentolk vaak hoor op een rijtje zetten;

- Gezelschap van liefst meerdere paarden zodat ze zelf een vriend uit kunnen kiezen.
- Veel eten! (ruwvoer)
- Veel buiten! (regen, wind, sneeuw,modder,bevroren grond; maakt ze allemaal niet uit)
- Een goede leidinggevende (op de grond en op hun rug) die duidelijk en consequent is.
- Gerespecteerd worden en gezien worden, ze streven als kuddedier naar een goede band met hun verzorger.

Over paardenwelzijn wordt veel geschreven. Meestal klopt het met wat ik via de paarden hoor, maar elk paard is wel een individu met eigen wensen.

Een voorbeeld: In de wei is het natuurlijk erg fijn, maar wat als er in een kleine weide constant spanning is tussen twee paarden? Dit zorgt voor continue een hoog stressniveau. Bij genoeg ruimte en meerdere paarden is hier minder kans op dan als ze met z’n tweeën zijn.
Ook op stal kan een dominante buurman voor constante stress zorgen. Kijk dan naar welke paarden regelmatig rustig dicht bij elkaar staan in de wei. Dan kun je inschatten wie er tevreden naast elkaar kunnen staan op stal.

Nog een voorbeeld: buiten zijn is heerlijk maar onbeperkt gras in een rijke wei is niet bevorderlijk voor hun gezondheid. Stripbegrazing, afwisselen met een zandpaddock of toch ’s nachts op stal kan dan een oplossing zijn.
Kortom: bekijk per paard wat goed voor hem is!

Leider
Paarden zijn als kuddedier ingesteld op samenwerken. In harmonie, omdat telkens kissebissen energie kost. Als jij de leiding niet neemt doen zij het. Dat is overleven voor ze, en zeker niet kwaad bedoeld. Van een leider verwachten ze dat die zich consequent en duidelijk gedraagt. Anders ben je geen leider in hun ogen. En laat dat consequent zijn nu het aller-moeilijkste zijn voor ons mensen!


Boekentips
‘Contact met paarden’, door Margrit Coates.
‘Paarden Spreken, de helende werking van communicatie met paarden’, door Margrit Coates.
‘Paarden genezen’, door Margrit Coates.
‘Dieren leren verstaan’, door Martha Williams.
‘Leren luisteren naar dieren’, door Martha Williams.
‘Communiceren met dieren’, door Carol Gurney.
‘Dieren verstaan’, door Penelope Smith.
‘Ruiter tussen twee werelden’, door Linda Kohanov.
‘De boodschap van de paarden’, door Klaus Ferdinand Hempfling.
‘Dieren aan het woord’, door Cecilia van der Drift en Edith Louw.
Alle boeken van Jann Fennel;  ‘De vrouw die naar honden luistert’


In de media:

Dit artikel verscheen in het Equiday magazine van 2016:
Telepathisch communiceren met dieren kun jij ook!

Hoe vaak hoor je mensen niet verzuchten; als ik maar wist wat mijn paard mij wilde vertellen..
Als dierencommunicator is het mijn werk om de vertaler te zijn tussen mens en dier.
Dieren kunnen van nature informatie uitwisselen in energie, gevoel en beeld. Maar ook jij hebt een zesde zintuig en door training kun je dit meer ontwikkelen.

Ik geef jullie graag wat tips om een beginnetje te maken.

Een goed moment is als jullie beiden ontspannen samen zijn. Stilte maakt het voor jou makkelijker om iets op te vangen van je paard.
Je kunt hem dan hardop of in gedachten iets vragen.
Bijvoorbeeld: Wat kan ik voor je doen?
Of; Hoe vind je jouw zadel/ hooi/buurman?
Daarna ben je stil en blijf je ontspannen afwachten.
Wees niet verbaasd als je ineens een woord of beeld in je op voelt komen. Het komt langs als een gedachte, een flits. En juist dát is het antwoord van je paard.

Tijdens de training kun je telepathie inzetten ter ondersteuning van je hulpen. Als je een oefening  zelf voor je ziet en kunt voelen moet je niet raar opkijken als het ineens veel makkelijker gaat! Een volte wordt dan echt mooi rond met de goede buiging, het achterwaarts gaat vloeiender.
Aan de longe voel en zie je voor je hoe het hoofd omlaag wordt gebracht en de rug wordt gestretcht. Voel het in je eigen lichaam gebeuren terwijl je de aandacht bij het paard houdt. En laat je verrassen!

Heel waardevol is dat je jouw paard in moeilijke situaties kunt ondersteunen met telepathie.
Met de trailer bijvoorbeeld. Stuur in gedachten beeld en gevoel van in alle vertrouwen de trailer in gaan, daar rustig staan, even onderweg maar daarna weer terug naar huis.
Of bij de tandarts of dierenarts: Breng een beeld en gevoel over van rustig staan en van vertrouwen. De behandeling vindt plaats omdat het goed voor hem is, dat gevoel zend je uit. Zelf sta je er in alle rust bij, kalm en met een lage buikademhaling.
Zo help je jou paard enorm!

Als je op vakantie gaat kun je een beeld zenden wat hij snapt. Paarden hebben niet zo’n behoefte aan cocktails en ligbedjes op het strand ;-)
Houd de uitleg simpel. Stuur bijvoorbeeld een beeld van hem in alle rust in de wei. Werken hoeft even niet. Hij heeft vakantie! En laat vooral zien dat je binnenkort weer terug komt.

Het is best moeilijk om je beeld én gevoel én lichaamstaal overeen te laten komen. Maar oefening baart kunst. Ondertussen is je paard al heel tevreden met jouw intentie om hem beter te begrijpen.


Deze column van Mariska ten Den verscheen in het blad ‘Roots’ in januari 2016:

Kalm doe ik een stap achteruit,pers mijn lippen samen en wacht op wat komen gaat. Ik kijk naar Annabel, mijn mini-shetlander, en naar Symone. Zij heeft een bijzonder talent. Klinkt gek, maar Symone kan met dieren praten.
Een van mijn buurvrouwen wees mij op haar website over het communiceren met dieren en vertelde over de bijzondere ontmoetingen tussen haar paarden en Symone. Ontmoetingen waardoor bepaalde gedragsproblemen volledig waren verdwenen. Uit pure nieuwsgierigheid heb ik ook een afspraak gemaakt. Want een keer 'praten' met je eigen dieren, wie wil dat nu niet?!
Van Annabel wil ik graag weten of zij een kameraadje wilt. En op die vraag probeert Symone nu een antwoord te krijgen. Ik ben wat sceptisch, dat geef ik eerlijk toe. Ik hoop dan ook dat Symone met iets komt dat mij volledig van mijn stuk brengt. Lang hoef ik daar niet op te wachten.
'Ik zie een schaap..’, begint ze. Dat is gek hè, een pony met een schaap... Heeft ze weleens bij een schaap gestaan?' Ze kijkt erbij alsof ze een onnozele vraag stelt. Ik schiet in de lach. 'Bij meer dan 200 schapen! Ik kocht haar van een schapenboer!' Het ijs is gebroken. Ik ben om. Dit verzin je niet!
Volgens Symone vind Annabel het wel prima zo. Ze geniet van onze momentjes samen en qua karakter lijken wij erg op elkaar vertelt ze. Daar kan ik in meegaan: zelfstandig, maar  ook aanhankelijk en énorm chagrijnig als we te laat ons eten krijgen.
In de loopstal hoor ik nog meer interessante dingen. Zo vertelt koe Olga aan Symone dat een grote gebeurtenis in haar jonge jaren haar behoorlijk heeft aangegrepen. Ik weet meteen waar ze op doelt. Olga is namelijk als pink van Duitsland naar Nederland verhuisd. 'Vandaar dat ze zoveel aandacht vraagt. Ze is emotioneel niet volledig volgroeid,' vertelt Symone  en ze laat  Olga haar verhaal doen. Volgens Symone vinden dieren het fijn om hun hart eens te luchten. Een 'gesprek' verhelpt vaak mentale problemen. Net als bij mensen.
Saartje, een koe die altijd voor de helft met haar lichaam in de ligbox ligt, vertelt dat ze bang is voor de andere koeien. 'Zij wil snel kunnen opstaan. Kunnen vluchten,' zegt Symone. Ik knik. Dat zou goed kunnen. Saartje staat laag in de rangrode. 'Ik zal haar geruststellen en zeggen dat ze beter goed in de boxen kan gaan liggen.'
Van poes Fientje wil ik graag weten of ze met ons mee wil verhuizen naar ons nieuwe bedrijf. Er gaat namelijk ook een uit de kluiten gewassen kater mee waar ze regelmatig flinke klappen van krijgt.'Misschien blijft ze liever hier, bij de buren?' vraag ik voorzichtig. Maar volgens Symone wil Fientje dólgraag mee. 'Ze zegt dat die kater een probleem heeft, niet zij,' lacht Symone. Go Fien!
Als Symone ons erf afrijdt, blijft het hele gebeuren mij bezig houden. Annabel lijkt nog aanhankelijker dan anders. Net als Fientje, waar ik telkens bijna over struikel. Of verbeeld ik het me allemaal?
Als ik de loopstal weer instap en Saartje keurig netjes in een van de ligboxen liggen zie liggen, ben ik overtuigd. Deze vrouw kan echt iets héél bijzonders.


artikel Volop krant