home healing het 'gesprek' mogelijkheden en tarieven cursus ervaringen over mij links en tips contact

 paarden vertellen

paardenwelzijn

paardenmeisje

spelende paarden

 


Links en tips

Een heel goed doel: Brooke Hospital

Voor veel paarden en ezels in landen als India en Egypte is het leven afschuwelijk. De werkdieren moeten ploeteren in ondraaglijke temperaturen, worden verwaarloosd en krijgen nog stokslagen ook. De eigenaren van de dieren zijn straatarm. Zij zijn druk met overleven en hebben geen aandacht voor hun paard of ezel. Brooke Hospital for Animals trekt zich het lot van deze dieren en mensen aan. Met een netwerk van eigen mobiele teams en dierenklinieken geeft Brooke gratis diergeneeskundige hulp en voorlichting over dierenwelzijn. Door de leefomstandigheden van werkdieren te verbeteren, helpt Brooke ook de straatarme mensen die voor hun levensonderhoud van de dieren afhankelijk zijn. Onze dierenartsen en hulpverleners helpen jaarlijks honderdduizenden dieren.
Voor meer informatie: www.brooke.nl

U kunt Stichting Brooke Hospital for Animals uiteraard ook steunen door middel van een eenmalige gift.
Deze kunt u overmaken op bankrekening ING 55.68.671, ten name van St. Brooke Hospital, Amsterdam, onder vermelding van "eenmalige gift".
Jaarlijks wordt er een percentage van de winst van de onderneming ‘Dierencommunicatie en healing Symone Ottevangers’ geschonken aan Brooke Hospital.


Al heb je geen flauw benul; je dier leest jou de hele dag en zendt telepathisch informatie naar je. Dat is hun manier van communiceren, ook onderling.
Denk je opeens; ‘ik moet z’n drinkbakje nog even bijvullen’ dan is er een grote kans dat hij jou dat de hele tijd ’vertelt’. Dieren zijn er meester in om zich aan te passen aan ons; ze snappen al snel dat wij niet zo gevoelig en bedreven zijn in het communiceren,  dus passen ze zich aan. Geluidjes maken, duidelijke gezichtsuitdrukkingen, bewegingen met hun poot / been of hoofd; alles om je aandacht te krijgen.

Eerste levensbehoefte
Eten is het allerbelangrijkste voor de meeste dieren. Logisch, eten is overleven en meestal zijn ze hiervoor afhankelijk van ons. In elk consult komt er wel iets over het eten: meer!, lekker, niet lekker, meer wortels, liever vissmaak en had ik ‘meer!’ al genoemd?

Het woord ‘niet’
Een dier leest dus je gedachten. Maar hij herkent het woordje ‘niet’ niet!
Als jij denkt aan de hond die niet op de bank mag zie je hem voor je op de bank. En hij doet graag wat je wilt, dus gaat braaf op de bank. Als jij tijdens het paardrijden denkt: als hij maar niet schrikt in die hoek…dan denkt het paard: er is iets met die hoek, even opletten! En hij gaat kijken en wordt alert. Jij spant je spieren dan onbewust aan en hij denkt: er is echt iets aan de hand want zelfs zij/hij vindt het eng! Zo kan je samen in een spiraal komen. Je kunt jezelf inprenten dat het in de bak/ring altijd veilig is en dat jullie overal langs komen. Ontspan, houd een ‘wijde’ blik; zodra je focust op een voorwerp/ hoek merkt het paard dit en is gealarmeerd. Dit vergt wel wat van jezelf, maar het is de moeite waard om te oefenen.

De kracht van je gedachten
Interessant; onze hersenen kennen het woord ‘Niet’ ook niet! Als je denkt in de trant van: als er maar niet dit of dat gebeurt, schenk je daar aandacht en dus energie aan. De kracht van je denken, positief of negatief, is onnoemelijk groot!
Formuleer en visualiseer daarom wat je wel wilt en focus je daarop. Je kunt dit inzetten in de omgang met je dieren of in je training. Maar ook in je werk en relaties, eigenlijk in je hele leven. Probeer het eens en je zult verrast zijn!


Paardentips
De wensenlijst van paarden is niet zo heel groot. Ik zal de belangrijkste algemene wensen die ik als dierentolk vaak hoor op een rijtje zetten;

- Gezelschap van liefst meerdere paarden zodat ze zelf een vriend uit kunnen kiezen.
- Veel eten! (ruwvoer)
- Veel buiten! (regen, wind, sneeuw,modder,bevroren grond; maakt ze allemaal niet uit)
- Een goede leidinggevende (op de grond en op hun rug) die duidelijk en consequent is.
- Gerespecteerd worden en gezien worden, ze streven als kuddedier naar een goede band met hun verzorger.

Over paardenwelzijn wordt veel geschreven. Meestal klopt het met wat ik via de paarden hoor, maar elk paard is wel een individu met eigen wensen.

Een voorbeeld: In de wei is het natuurlijk erg fijn, maar wat als er in een kleine weide constant spanning is tussen twee paarden? Dit zorgt voor continue een hoog stressniveau. Bij genoeg ruimte en meerdere paarden is hier minder kans op dan als ze met z’n tweeën zijn.
Ook op stal kan een dominante buurman voor constante stress zorgen. Kijk dan naar welke paarden regelmatig rustig dicht bij elkaar staan in de wei. Dan kun je inschatten wie er tevreden naast elkaar kunnen staan op stal.

Nog een voorbeeld: buiten zijn is heerlijk maar onbeperkt gras in een rijke wei is niet bevorderlijk voor hun gezondheid. Stripbegrazing, afwisselen met een zandpaddock of toch ’s nachts op stal kan dan een oplossing zijn.
Kortom: bekijk per paard wat goed voor hem is!

Leider
Paarden zijn als kuddedier ingesteld op samenwerken. In harmonie, omdat telkens kissebissen energie kost. Als jij de leiding niet neemt doen zij het. Dat is overleven voor ze, en zeker niet kwaad bedoeld. Van een leider verwachten ze dat die zich consequent en duidelijk gedraagt. Anders ben je geen leider in hun ogen. En laat dat consequent zijn nu het aller-moeilijkste zijn voor ons mensen!


Boekentips
‘Contact met paarden’, door Margrit Coates.
‘Paarden Spreken, de helende werking van communicatie met paarden’, door Margrit Coates.
‘Paarden genezen’, door Margrit Coates.
‘Dieren leren verstaan’, door Martha Williams.
‘Leren luisteren naar dieren’, door Martha Williams.
‘Communiceren met dieren’, door Carol Gurney.
‘Dieren verstaan’, door Penelope Smith.
‘Ruiter tussen twee werelden’, door Linda Kohanov.
‘De boodschap van de paarden’, door Klaus Ferdinand Hempfling.
‘Dieren aan het woord’, door Cecilia van der Drift en Edith Louw.
‘Cesars aanpak’, door Cesar Millan.
‘Cesar, de leider van het roedel’, door Cesar Millan
Alle boeken van Jann Fennel;  ‘De vrouw die naar honden luistert’